Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ



ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΒΙΝΤΕΟ


ΠΙΡΥΤΙΟ, ΓΗ ΔΙΑΤΟΜΩΝ

ΠΙΡΥΤΙΟ, ΓΗ ΔΙΑΤΟΜΩΝ 

Πυρίτιο από γη διατόμων (diatomaceous earth).
Η γη διατόμων - διατομίτης, αποτελείται από 90% πυρίτιο στην πιο καθαρή του μορφή. 
Αναζητήστε το ως ''diatomaceous earth'' (food grade).



ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΓΙΑ ΙΑΣΗ

ΟΤΙ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟ



Ο κουρκουμάς είναι μια ρίζα με μια συνηθισμένη καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα στο εσωτερικό της. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες.
Καλλιεργείται σε ζεστές , τροπικές περιοχές, και έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.
Αρχικά αναπτύχθηκε στη νοτιοδυτική Ινδία, ο κουρκουμά απαιτεί ζεστές και σχετικά υγρές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Κορυφαίοι παραγωγοί σήμερα είναι η Ινδία, η Ινδονησία, το Ταϊβάν, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Τζαμάικα και η Αϊτή. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι ως καρύκευμα. Θα βρείτε το κουρκουμά σε πολλά πιάτα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Μια βασική ένωση που περιέχει είναι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει μια γεύση ελαφρώς πικάντικη.
Το οφέλη του κουρκουμά πέρα ​​από την μαγειρική
Ο κουρκουμάς δεν είναι απλώς ένα χρήσιμο καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική για χιλιετίες. Λόγω των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων του το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου (κολικοί), του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση.
Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι μπορεί να αποδειχθεί μια εναλλακτική λύση για τη θεραπεία ελκών που προκαλούνται από το βακτήριο Helicobacter pylori, που γίνεται σταδιακά όλο και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.
Πώς o κουρκουμάς μπορεί να ωφελήσει την εγκεφαλική λειτουργία
Μερικά από τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του μπαχαρικού μπορεί να ωφελούν και τον εγκέφαλο. Η κουρκουμίνη διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι στην νόσο του Πάρκινσον και του Alzheimer. Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου. Μια άλλη ένωση στο κουρκουμά, η τουρμερόνη, βοηθά τα ενδογενή βλαστοκύτταρα να αυξάνονται, πράγμα που μπορεί κάποια μέρα να αποδειχθεί σημαντικό για την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών του εγκεφάλου. Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι βοηθάει στην αναστολή της συσσώρευσης των β-αμυλοειδών πλακών στους εγκεφάλους των ασθενών με Alzheimer.
Ο κουρκουμάς προλαμβάνει τον καρκίνο
Το κουρκούμη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου.
Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και φαίνεται να είναι καθολικά χρήσιμη για τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην ικανότητα της κουρκουμίνης να επηρεάζει τους μοριακούς στόχους των καρκινοκυττάρων. Ακόμα καλύτερα, η κουρκουμίνη είναι μη τοξική και δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα και ο τρόπος που χρησιμοποιείται στην χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι παραδοσιακός. Η κουρκουμίνη μπορεί ακόμη και να συνεργαστεί με κάποια φάρμακα της χημειοθεραπείας, βοηθώντας τα να λειτουργούν καλύτερα. Οι τύποι καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει θετικά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Μαύρο Πιπέρι και κουρκουμίνη
Η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης δεν είναι τόσο υψηλή όταν καταναλώνεται μόνη της. Ωστόσο, το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται πιπερίνη, η ένωση αυτή δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση του και αυξάνει την απορρόφης της κουρκουμίνης. Για αυτόν τον λόγο, πολλά από τα πιο δημοφιλή αλμυρά πιάτα που περιέχουν κουρκουμά περιέχουν και πιπέρι.
Δημοφιλείς συνταγές με κουρκουμά
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται κυρίως σε πικάντικα πιάτα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ροφήματα, όπως το τσάι. Η πιπερόριζα ή αλλιώς Ginger μαζί με κουρκουμά είναι ένα μίγμα που βοηθά το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα να ηρεμήσει. Ο κουρκουμάς με τζίντζερ και μέλι σε ένα ρόφημα τσαγιού είναι μια ακόμη καλή εναλλακτική για το κρύωμα και τη γρίπη.
Ο Κουρκουμάς μας υπενθυμίζει ότι τα φυσικά προϊόντα από όλο τον κόσμο έχουν οφέλη για την υγεία, και είναι ιδιαίτερα εύκολο να ενταχθούν σε πολλά φαγητά.
Βιολέτα Τζεμολλάρι Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr



Προειδοποίηση: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε κουρκουμά εάν έχετε μία από αυτές τις περιπτώσεις
Συχνά θεωρείται ότι εάν κάτι είναι φυσικό, δεν μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ειδικά όχι ο κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς είναι το 3ο πιο δημοφιλές καρύκευμα, δεδομένου ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, διαθέτει ένα μοναδικό άρωμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χρωστική ουσία.
Ωστόσο, ο κουρκουμάς σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία, πόνο στο στομάχι, διάρροια κτλ. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν το κουρκουμά. Όπως: 
Πεπτικές διαταραχές
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η κουρκούμη μπορεί να επηρεάσει τα αντιόξινα φάρμακα, και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση γαστρικού οξέος, σε περίπτωση που συνδυάζεται με αντιόξινα φάρμακα όπως το Pepcid, Nexium, Tagamet, Prevacid ή Zantac.
Ο κουρκουμάς είναι καυτερός και λόγω αυτού, η μεγάλη κατανάλωση όταν προϋπάρχει πρόβλημα στο πεπτικό, μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές.Δείτε όμως: Προσοχή στα αντιόξινα έχουν σοβαρές παρενέργειες
και Ποια βότανα κάνουν καλό στο έντερο & ποια καταπραΰνουν το πεπτικό
άν έχετε καούρες, υπάρχουν και οι φυσικές λύσεις: Σπιτικές λύσεις για τις καούρες
Αντιπηκτικά
Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να επιβραδύνει την πήξη του αίματος όπως εντόπισαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Επομένως, δε θα πρέπει να το παίρνετε μαζί με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
Ως εκ τούτου, πριν αρχίσετε να παίρνετε κουρκουμά ή συμπληρώματα με κουρκουμά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα αραίωσης του αίματος.
Φάρμακα, τα οποία ενεργούν ως αντιπηκτικά και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με κουρκούμη είναι τα εξής: η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κλπ.), ασπιρίνη, ναπροξένη (Naprosyn Anaprox, κ.λπ.), βαρφαρίνη (Coumadin), κλοπιδογρέλη και άλλα.
Επιπλέον, ενδέχεται να παρεμποδίζει φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Καλλίτερα, να το πω; Βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα: Πονώ υπερβολικά. Δεν θέλω να πάρω μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τι να κάνω;
Όσον αφορά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη πήξη του αίματος, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το κουρκουμά σε περίπτωση που παίρνετε συμπληρώματα βοτάνων που επιβραδύνουν επίσης τη πήξη του αίματος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα NIH, αυτά περιλαμβάνουν τοginkgo bilobaφασκόμηλοσκόρδο, ιτιά, τζίντζερΑγγελικήκόκκινο τριφύλλιγαρίφαλοPanax ginseng, και άλλα.
Επιπλέον, λόγω αυτής της ιδιότητας του κουρκουμά δεν θα πρέπει να το καταναλώνετε για το ελάχιστο δύο εβδομάδες πριν από μια χειρουργική επέμβαση.
«Τροφή»: Σε αυτό το σημείο το βρήκα λίγο υπερβολικό το άρθρο, οπότε οφείλω να κάνω μία παρέμβαση. Για να συμβεί κάποια σοβαρή αλληλεπίδραση με κάποιο από τα αναγραφόμενα, είτε φάρμακο, είτε βότανο, θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ μεγάλη ποσότητα και από τα δύο. Μην ξεχνάτε, ότι αν πράγματι ήταν κάτι τόσο σοβαρό τότε θα έπρεπε να μας απαγορεύουν και τα ψάρια, που έχουν ωμέγα 3, τα οποία επίσης αραιώνουν το αίμα!
Ακόμη όμως και κάποιο από τα παραπάνω να συμβεί, το χειρότερο που έχουμε να πάθουμε από «υπερβολική» αραίωση του αίματος, είναι να… ματώσει η μύτη μας. Αν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, ε, τότε λιγοστεύουμε κάποιο από τα δύο. Το ποιο, το αφήνω στο χέρι σας και τον ειδικό που συμβουλεύεστε.
Η μόνη περίπτωση που συμφωνώ στην διακοπή όλων των παραπάνω, είναι εάν πρόκειται να προχωρήσετε σε κάποια χειρουργική επέμβαση, καθώς για ευνόητους λόγους σε μία τέτοια περίπτωση δεν θέλουμε αραιωμένο το αίμα μας!


Ασθενείς με απόφραξη και προβλήματα χοληφόρων οδών
Παρά το γεγονός ότι η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά αδειάζει επιτυχώς τη χοληδόχο κύστη και μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στηχολή και καρκίνου χοληδόχου κύστης, ασθενείς με απόφραξη χοληφόρων οδών συμβουλεύονται να αποφεύγουν αυτό το μπαχαρικό.

Ο κουρκουμάς μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, έτσι θα πρέπει να το αποφεύγετε, σε περίπτωση που έχετε μια απόφραξη του χοληδόχου πόρου ή χολόλιθους.Δείτε και Χολόλιθοι: Πως σχηματίζονται και πως να τους διαλύσετε φυσικά
Κύηση και θηλασμός
Ο κουρκουμάς είναι ΠΙΘΑΝΌΝ ΑΣΦΑΛΈΣ να ληφθεί κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης και του θηλασμού εάν λαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες από το στόμα. Ωστόσο, είναι ΠΙΘΑΝΌΝ μη ΑΣΦΑΛΈΣ εάν λαμβάνεται από το στόμα σε φαρμακευτικές ποσότητες από έγκυες γυναίκες, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη δεδομένου ότι μπορεί να διεγείρει τη μήτρα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει επίσης μια εμμηνορροϊκή περίοδο.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πληροφορία μέχρι τώρα σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας του κουρκουμά σε φαρμακευτικές ποσότητες στην περίπτωση του θηλασμού, οπότε καλό είναι να μην το χρησιμοποιήσετε για να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρενέργειες.«Τροφή»: Αυτό που έχω να συμπληρώσω εδώ, είναι πως όσο απλό ή αθώο να είναι κάτι να έχετε ως γενικό κανόνα, να ΜΗΝ ξεκινάτε κάτι για πρώτη φορά κατά τις περιόδους αυτές της ζωής σας, διότι πολύ απλά, δεν μπορείτε να ξέρετε πως θα αντιδράσει οργανισμός σας σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές δε, αν χρησιμοποιείτε κάτι φυσικό από πριν μπορείτε να το συνεχίσετε και μετά. Πάντα όμως αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον ειδικό που σας παρακολουθεί! ΔΕΝ πειραματιζόμαστε για κανέναν λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις.


Στο γένος Curcuma διακρίνουμε πάνω από 36 ειδή, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα ακόλουθα:
Curcuma aromatica Salisb (Αρωματικός κουκουμάς)
Curcuma longa L. (Κοινός κουρκουμάς)
Curcuma kwansgsiensis
Curcuma zedoaria
Κουρκουμάς οφέλη
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η πρόσληψη κουρκουμά ή κουρκουμίνης, μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, ωφελεί σε:
Στομαχικές ενοχλήσεις (δυσπεψία)
Οστεοαρθρίτιδα
Πρόσθια ραγοειδίτιδα
Καρκίνο του παχέος εντέρου
Κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης
Νόσος του Crohn
Ουλίτιδα
Προδιάθεση διαβήτη (άτομα με προδιαβήτη, να μην αναπτύξουν διαβήτη)
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ομαλό λειχήνας
Νεφρίτιδα του Λύκου
Ρευματοειδή αρθρίτιδα
Δερματικά τραύματα που οφείλονται σε καρκίνο
Φυματίωση
Ελκώδη κολίτιδα
Χοληστερόλη
Κουρκουμάς παρενέργειες
Σύμφωνα με μελέτες ο κουρκουμάς είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα έως και 8 μήνες.
Ο κουρκουμάς συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ζάλη, ή διάρροια.
Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:
Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ο κουρκουμάς θεωρείται ασφαλής όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί η ασφάλεια από την πρόσληψη συμπληρώματος κουρκουμά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για αυτό είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται στο θηλασμό.
Η κατανάλωση κουρκουμά αντενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
Προβλήματα της χοληδόχου κύστης
Αιμορραγικά προβλήματα (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Διαβήτη (η κουρκουμίνη μπορεί να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη)
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ορμονικές διαταραχές (ο κουρκουμάς δρα σαν οιστρογόνο)
Υπογονιμότητα
Έλλειψη σιδήρου (μεγάλες ποσότητες κουρκουμά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου)
Χειρουργική (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα
Κουρκουμάς αγορά
Ο κουρκουμάς είναι διαθέσιμος σε καταστήματα με μπαχαρικά-βότανα, με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία, στις εξής μορφές:
Κάψουλες που περιέχουν σκόνη
Υγρό εκχύλισμα
Βάμμα
Σκόνη
Χυμό
Επειδή η βρομελίνη (πρωτεϊνολυτικό ένζυμο) αυξάνει την απορρόφηση και την αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης, συχνά συνδυάζεται με προϊόντα κουρκουμά.
Κουρκουμάς δοσολογία 
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τους ενήλικες η ημερήσια δόση κουρκουμά, όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι:
Σκόνη ριζώματος κουρκουμά: 450 mg κουρκουμίνης έως 3 γρ., διαιρεμένη σε 2 ή περισσότερες δόσεις.
Τυποποιημένη σκόνη (κουρκουμίνη): 400-600 mg, διαιρεμένη σε 3 δόσεις την ημέρα
Ξηρού ριζώματος κουρκουμά: 1 με 1,5 γρ. αφού εμβρεχθεί σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά και να καταναλωθεί δυο φόρες την ημέρα. Αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού.
Υγρό εκχύλισμα κουρκουμά (1: 1): 30 με 90 σταγόνες την ημέρα
Βάμμα κουρκουμά (1: 2): 15 - 30 σταγόνες, διαιρεμένη σε 4 δόσεις την ημέρα
Για θεραπευτικές καταστάσεις (δυσπεψία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.α.) θεωρούνται δόσεις κουρκουμά από 2 - 3 γρ. διαιρεμένη σε δυο με τέσσερις δόσεις ημερησίως.
Υπολογίζεται ότι στην Ινδία, η μέση ημερησία κατανάλωση κυμαίνεται στα 2-2,5 γρ. σκόνης κουρκουμά, που αντιστοιχεί σε 60-200 mg κουρκουμίνης την ημέρα.
Δεν συνιστάται για μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών. Τα συμπληρώματα κουρκουμά δεν έχουν μελετηθεί σε παιδιά, οπότε δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, ξεκινήστε με μια χαμηλή δόση. 
Σύμφωνα με έρευνα, η πιπερίνη που είναι δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού αυξάνει σημαντικά την βιο-διαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 2000%.
Χρήσεις κουρκουμά στη μαγειρική
Φτιάξτε το δικό σας κάρυ: με 2 κουταλιές της σούπας κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας κάρδαμο, 2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο, ¼ φλιτζάνι κουρκουμά, 1 κουταλιά της σούπας ξερή μουστάρδα και ένα κουταλάκι του γλυκού καγιέν. Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί και φυλάξτε το μείγμα κάρυ σε αεροστεγές δοχείο.
Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι μπορείτε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζετε.
Η γεύση του κουρκουμά ταιριάζει καταπληκτικά στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες.
Όταν αισθανόσαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είσαστε ήδη κρυωμένοι, σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατέψτε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά με ένα κουταλάκι μέλι. Πιείτε το ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Βάψτε τα αυγά σας το Πάσχα με κουρκουμά και θα αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Απλά βράστε τον κουρκουμά σε λίγο νερό (με λίγο ξύδι προστίθεται) επί περίπου 15 λεπτά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, σουρώστε το υγρό σε κύπελλα (πχ. γιαουρτιού) και στη συνέχεια βυθίστε τα αυγά.
Προσθέστε κουρκουμά σε πατατοσαλάτα με αυγό και θα σας δώσει ωραίο άρωμα και μια έντονη κίτρινη απόχρωση στη σαλάτα σας.
Ανακατέψτε καστανό ρύζι με σταφίδες και κάσιους με μια πρέζα κουρκουμά, κύμινο και κόλιαντρο.
 
Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά 2 γρ. περιέχει:

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Στο γένος Curcuma διακρίνουμε πάνω από 36 ειδή, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα ακόλουθα:
Curcuma aromatica Salisb (Αρωματικός κουκουμάς)
Curcuma longa L. (Κοινός κουρκουμάς)
Curcuma kwansgsiensis
Curcuma zedoaria
Κουρκουμάς οφέλη
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η πρόσληψη κουρκουμά ή κουρκουμίνης, μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, ωφελεί σε:
Στομαχικές ενοχλήσεις (δυσπεψία)
Οστεοαρθρίτιδα
Πρόσθια ραγοειδίτιδα
Καρκίνο του παχέος εντέρου
Κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης
Νόσος του Crohn
Ουλίτιδα
Προδιάθεση διαβήτη (άτομα με προδιαβήτη, να μην αναπτύξουν διαβήτη)
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ομαλό λειχήνας
Νεφρίτιδα του Λύκου
Ρευματοειδή αρθρίτιδα
Δερματικά τραύματα που οφείλονται σε καρκίνο
Φυματίωση
Ελκώδη κολίτιδα
Χοληστερόλη
Κουρκουμάς παρενέργειες
Σύμφωνα με μελέτες ο κουρκουμάς είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα έως και 8 μήνες.
Ο κουρκουμάς συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ζάλη, ή διάρροια.
Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:
Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ο κουρκουμάς θεωρείται ασφαλής όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί η ασφάλεια από την πρόσληψη συμπληρώματος κουρκουμά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για αυτό είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται στο θηλασμό.
Η κατανάλωση κουρκουμά αντενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
Προβλήματα της χοληδόχου κύστης
Αιμορραγικά προβλήματα (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Διαβήτη (η κουρκουμίνη μπορεί να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη)
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ορμονικές διαταραχές (ο κουρκουμάς δρα σαν οιστρογόνο)
Υπογονιμότητα
Έλλειψη σιδήρου (μεγάλες ποσότητες κουρκουμά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου)
Χειρουργική (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα
Κουρκουμάς αγορά
Ο κουρκουμάς είναι διαθέσιμος σε καταστήματα με μπαχαρικά-βότανα, με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία, στις εξής μορφές:
Κάψουλες που περιέχουν σκόνη
Υγρό εκχύλισμα
Βάμμα
Σκόνη
Χυμό
Επειδή η βρομελίνη (πρωτεϊνολυτικό ένζυμο) αυξάνει την απορρόφηση και την αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης, συχνά συνδυάζεται με προϊόντα κουρκουμά.
Κουρκουμάς δοσολογία 
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τους ενήλικες η ημερήσια δόση κουρκουμά, όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι:
Σκόνη ριζώματος κουρκουμά: 450 mg κουρκουμίνης έως 3 γρ., διαιρεμένη σε 2 ή περισσότερες δόσεις.
Τυποποιημένη σκόνη (κουρκουμίνη): 400-600 mg, διαιρεμένη σε 3 δόσεις την ημέρα
Ξηρού ριζώματος κουρκουμά: 1 με 1,5 γρ. αφού εμβρεχθεί σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά και να καταναλωθεί δυο φόρες την ημέρα. Αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού.
Υγρό εκχύλισμα κουρκουμά (1: 1): 30 με 90 σταγόνες την ημέρα
Βάμμα κουρκουμά (1: 2): 15 - 30 σταγόνες, διαιρεμένη σε 4 δόσεις την ημέρα
Για θεραπευτικές καταστάσεις (δυσπεψία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.α.) θεωρούνται δόσεις κουρκουμά από 2 - 3 γρ. διαιρεμένη σε δυο με τέσσερις δόσεις ημερησίως.
Υπολογίζεται ότι στην Ινδία, η μέση ημερησία κατανάλωση κυμαίνεται στα 2-2,5 γρ. σκόνης κουρκουμά, που αντιστοιχεί σε 60-200 mg κουρκουμίνης την ημέρα.
Δεν συνιστάται για μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών. Τα συμπληρώματα κουρκουμά δεν έχουν μελετηθεί σε παιδιά, οπότε δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, ξεκινήστε με μια χαμηλή δόση. 
Σύμφωνα με έρευνα, η πιπερίνη που είναι δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού αυξάνει σημαντικά την βιο-διαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 2000%.
Χρήσεις κουρκουμά στη μαγειρική
Φτιάξτε το δικό σας κάρυ: με 2 κουταλιές της σούπας κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας κάρδαμο, 2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο, ¼ φλιτζάνι κουρκουμά, 1 κουταλιά της σούπας ξερή μουστάρδα και ένα κουταλάκι του γλυκού καγιέν. Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί και φυλάξτε το μείγμα κάρυ σε αεροστεγές δοχείο.
Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι μπορείτε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζετε.
Η γεύση του κουρκουμά ταιριάζει καταπληκτικά στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες.
Όταν αισθανόσαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είσαστε ήδη κρυωμένοι, σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατέψτε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά με ένα κουταλάκι μέλι. Πιείτε το ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Βάψτε τα αυγά σας το Πάσχα με κουρκουμά και θα αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Απλά βράστε τον κουρκουμά σε λίγο νερό (με λίγο ξύδι προστίθεται) επί περίπου 15 λεπτά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, σουρώστε το υγρό σε κύπελλα (πχ. γιαουρτιού) και στη συνέχεια βυθίστε τα αυγά.
Προσθέστε κουρκουμά σε πατατοσαλάτα με αυγό και θα σας δώσει ωραίο άρωμα και μια έντονη κίτρινη απόχρωση στη σαλάτα σας.
Ανακατέψτε καστανό ρύζι με σταφίδες και κάσιους με μια πρέζα κουρκουμά, κύμινο και κόλιαντρο.
 
Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά 2 γρ. περιέχει:

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Στο γένος Curcuma διακρίνουμε πάνω από 36 ειδή, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα ακόλουθα:
Curcuma aromatica Salisb (Αρωματικός κουκουμάς)
Curcuma longa L. (Κοινός κουρκουμάς)
Curcuma kwansgsiensis
Curcuma zedoaria
Κουρκουμάς οφέλη
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η πρόσληψη κουρκουμά ή κουρκουμίνης, μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, ωφελεί σε:
Στομαχικές ενοχλήσεις (δυσπεψία)
Οστεοαρθρίτιδα
Πρόσθια ραγοειδίτιδα
Καρκίνο του παχέος εντέρου
Κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης
Νόσος του Crohn
Ουλίτιδα
Προδιάθεση διαβήτη (άτομα με προδιαβήτη, να μην αναπτύξουν διαβήτη)
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ομαλό λειχήνας
Νεφρίτιδα του Λύκου
Ρευματοειδή αρθρίτιδα
Δερματικά τραύματα που οφείλονται σε καρκίνο
Φυματίωση
Ελκώδη κολίτιδα
Χοληστερόλη
Κουρκουμάς παρενέργειες
Σύμφωνα με μελέτες ο κουρκουμάς είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα έως και 8 μήνες.
Ο κουρκουμάς συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ζάλη, ή διάρροια.
Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:
Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ο κουρκουμάς θεωρείται ασφαλής όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί η ασφάλεια από την πρόσληψη συμπληρώματος κουρκουμά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για αυτό είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται στο θηλασμό.
Η κατανάλωση κουρκουμά αντενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
Προβλήματα της χοληδόχου κύστης
Αιμορραγικά προβλήματα (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Διαβήτη (η κουρκουμίνη μπορεί να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη)
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ορμονικές διαταραχές (ο κουρκουμάς δρα σαν οιστρογόνο)
Υπογονιμότητα
Έλλειψη σιδήρου (μεγάλες ποσότητες κουρκουμά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου)
Χειρουργική (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα
Κουρκουμάς αγορά
Ο κουρκουμάς είναι διαθέσιμος σε καταστήματα με μπαχαρικά-βότανα, με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία, στις εξής μορφές:
Κάψουλες που περιέχουν σκόνη
Υγρό εκχύλισμα
Βάμμα
Σκόνη
Χυμό
Επειδή η βρομελίνη (πρωτεϊνολυτικό ένζυμο) αυξάνει την απορρόφηση και την αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης, συχνά συνδυάζεται με προϊόντα κουρκουμά.
Κουρκουμάς δοσολογία 
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τους ενήλικες η ημερήσια δόση κουρκουμά, όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι:
Σκόνη ριζώματος κουρκουμά: 450 mg κουρκουμίνης έως 3 γρ., διαιρεμένη σε 2 ή περισσότερες δόσεις.
Τυποποιημένη σκόνη (κουρκουμίνη): 400-600 mg, διαιρεμένη σε 3 δόσεις την ημέρα
Ξηρού ριζώματος κουρκουμά: 1 με 1,5 γρ. αφού εμβρεχθεί σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά και να καταναλωθεί δυο φόρες την ημέρα. Αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού.
Υγρό εκχύλισμα κουρκουμά (1: 1): 30 με 90 σταγόνες την ημέρα
Βάμμα κουρκουμά (1: 2): 15 - 30 σταγόνες, διαιρεμένη σε 4 δόσεις την ημέρα
Για θεραπευτικές καταστάσεις (δυσπεψία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.α.) θεωρούνται δόσεις κουρκουμά από 2 - 3 γρ. διαιρεμένη σε δυο με τέσσερις δόσεις ημερησίως.
Υπολογίζεται ότι στην Ινδία, η μέση ημερησία κατανάλωση κυμαίνεται στα 2-2,5 γρ. σκόνης κουρκουμά, που αντιστοιχεί σε 60-200 mg κουρκουμίνης την ημέρα.
Δεν συνιστάται για μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών. Τα συμπληρώματα κουρκουμά δεν έχουν μελετηθεί σε παιδιά, οπότε δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, ξεκινήστε με μια χαμηλή δόση. 
Σύμφωνα με έρευνα, η πιπερίνη που είναι δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού αυξάνει σημαντικά την βιο-διαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 2000%.
Χρήσεις κουρκουμά στη μαγειρική
Φτιάξτε το δικό σας κάρυ: με 2 κουταλιές της σούπας κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας κάρδαμο, 2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο, ¼ φλιτζάνι κουρκουμά, 1 κουταλιά της σούπας ξερή μουστάρδα και ένα κουταλάκι του γλυκού καγιέν. Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί και φυλάξτε το μείγμα κάρυ σε αεροστεγές δοχείο.
Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι μπορείτε να προσθέσετε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζετε.
Η γεύση του κουρκουμά ταιριάζει καταπληκτικά στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες.
Όταν αισθανόσαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είσαστε ήδη κρυωμένοι, σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατέψτε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά με ένα κουταλάκι μέλι. Πιείτε το ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Βάψτε τα αυγά σας το Πάσχα με κουρκουμά και θα αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Απλά βράστε τον κουρκουμά σε λίγο νερό (με λίγο ξύδι προστίθεται) επί περίπου 15 λεπτά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, σουρώστε το υγρό σε κύπελλα (πχ. γιαουρτιού) και στη συνέχεια βυθίστε τα αυγά.
Προσθέστε κουρκουμά σε πατατοσαλάτα με αυγό και θα σας δώσει ωραίο άρωμα και μια έντονη κίτρινη απόχρωση στη σαλάτα σας.
Ανακατέψτε καστανό ρύζι με σταφίδες και κάσιους με μια πρέζα κουρκουμά, κύμινο και κόλιαντρο.
 
Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά 2 γρ. περιέχει:

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.